Ademhalingskinesitherapie

Tijdens de behandeling werken we op sputumevacuatie (kwijt raken van de slijmen), correct inhaleren van medicatie, het aanleren van een efficiënte neusspoeling en thoraxmobilisatie (zodat de ribben soepeler bewegen). 

Waar vroeger veel kindjes bij de kinesist gingen voor tapotage of “afkloppen van de slijmen”, is ondertussen uit wetenschappelijk onderzoek gebleken dat dit niet de meest efficiënte therapie is om vastzittend slijm uit de dieper gelegen longdeeltjes los te werken. 

Ademhalingskine

Vandaag de dag wordt meer gewerkt op actieve ademhalingstechnieken, waarbij het fysiologisch systeem van in- en uitademen door de therapeut wordt ondersteund. 

We passen hiervoor verschillende behandelmethoden toe. Onder andere de techniek volgens dhr Postiauxwaarbij we focussen op een trage in- en uitademing.

Ook bouncing wordt gebruikt om de slijmen los te maken. Hierbij maakt de therapeut samen met de baby ritmische op- en neerwaartse bewegingen op een zitbal. Door deze bewegingen werken wrijvingskrachten in op het mucus, zodat dit laatste makkelijker kan loskomen en opgehoest worden. 

Deze therapievormen kunnen gebruikt worden bij RSV, longontsteking (beginnend of tijdens herstel), mucoviscidose en bronchitis. 

Bouncing