Dry Needling

Dry needling is een evidence based (wetenschappelijk onderbouwde) behandelmethode. Bij deze techniek worden gespannen punten in de spieren, die uw pijn veroorzaken, aangeprikt met een fijn naaldje. De bedoeling hiervan is om deze spieren langdurig en snel te ontspannen en dus ook uw pijn te verminderen/weg te nemen. 

Dry needling is geen accupunctuur.
Accupunctuur werkt namelijk in op energetische banen in het lichaam. Bij dry needling wordt gezocht naar het punt in de spieren dat voor spanning zorgt en dat wordt dan ook gericht behandeld.  

“Maar hoe kom ik daar nu aan?” horen wij vaak bij onze patiënten. 

Die vraag is niet zo makkelijk te beantwoorden. Het kan een acuut probleem zijn zoals bv. bij een plotse verkeerde beweging of een ongeval. Vaak zien we spierspanning ook opduiken als eerder chronisch probleem, ten gevolge van een slechte houding, een overbelasting door te sporten of bij te langdurig computergebruik, … Uiteraard kan ook (lichamelijke of mentale) stress een belangrijke factor zijn voor het ontstaan en het vasthouden van triggerpunten. 

 

Behandeling

Als we de gespannen spierpunten  manueel gelocaliseerd hebben, prikken we dit aan met het naaldje. De prik zelf voel je bijna niet, aangezien de naald zeer fijn is waardoor het bijna pijnloos door de huid gaat. 
Indien een actief triggerpunt aangeprikt wordt, spant de spier zich wel lokaal aan (local twitch) en dit geeft dan het gevoel alsof er een kramp optreedt. Dit is vaak niet zo aangenaam, maar het zorgt er wel voor dat de spier nadien goed kan ontspannen. 

Na het prikken is het mogelijk (en normaal) dat de spier nog enkele uren stijf, zwaar of vermoeid aanvoelt. Om dit zo beperkt mogelijk te houden, gaan we na vaak nog nabehandelen via stretching, massage van de spieren, circulatoire oefeningen, … Ook geven we steeds het advies om na de behandeling de spier warm te houden (kersenpitkussen, infraroodcabine) zodat de ontspanning die we via dry needling bekomen, zo goed mogelijk wordt ondersteund.

Opleiding 

Dry needling maakt geen deel uit van de basisopleiding kinesitherapie en onze therapeuten volgden dus bijkomende, kwalitatieve cursussen om zich te bekwamen in deze techniek.