Taping

Taping is een techniek die al zeer lang in de kinesitherapie wordt gebruikt. Vroeger zagen we vooral witte niet-elastische tape opduiken. Hierbij wordt de beweging van een gewricht maximaal beperkt om zo spieren en ligamenten te beschermen. Vooral bij voetballers is deze tape zeer gekend omdat hiermee bv. een enkel kan worden “vastgezet” na een distorsie, zodat de speler toch zonder gevaar op verder letsel kan de wedstrijd kan verderzetten. Ook bij een fractuur van een botje in een vinger of teen wordt deze tape gebruikt om te gaan “buddy-tapen”.

 

Tape1

De laatste jaren doet de elastische tape zijn opmars. Deze vind je terug in allerlei vormen en kleuren. Deze tapes zorgen ervoor dat een gewricht niet wordt “vastgezet” maar wel dat de functionaliteit wordt ondersteund. Deze tapes kunnen preventief worden gebruikt bij het sporten om bijvoorbeeld een enkeldistorsie te voorkomen, maar kunnen ook worden ingezet als behandeltechniek bij reeds bestaande blessures. Ook bij littekenweefsel en lymfedrainage kunnen elastische tapes gebruikt worden. 

Wij gebruiken naast de felgekleure kinesiotape ook sinds kort dynamic tape.  

Voor elk type tape geldt echter dat dit maar een tijdelijke oplossing/hulp mag zijn zodat je nooit helemaal afhankelijk worden van de tape daar dit slechts een hulpmiddel is om je eigen spieren, ligamenten, houding in de juiste richting te begeleiden. Taping zal steeds gebruikt worden in combinatie met andere therapie zoals mobilisaties en oefeningen.  

Dynamic tape1