Manuele Therapie

Manuele therapie

Na de masteropleiding kinesitherapie is het mogelijk nog een extra opleiding manuele therapie te volgen. Een manueel therapeut bekijkt het lichaam meer als 1 geheel, waarbij niet enkel gekeken wordt naar de specifieke klacht op zich, maar ook naar de onderliggende oorzaak ervan.

Lichamelijke klachten lijken vaak van spieren te komen, maar ook onze gewrichten, ons zenuwstelsel en circulatiesysteem van de bloedvaten kunnen leiden tot pijn of beperkingen. 

Tijdens manuele therapie proberen we via een gericht onderzoek te achterhalen welke zone(s) we verder moeten behandelen. Indien de oorzaak bij de gewrichten ligt kunnen we werken via mobilisaties. Dit is een zachte, vrijwel pijnloze techniek om de gewrichtsbeweeglijkheid te verbeteren. Indien we op deze manier niet het gewenste resultaat kunnen verkrijgen, zal een manuele therapeut ook een manipulatie kunnen toepassen. Hierbij maakt de therapeut een snelle, kleine beweging waarbij soms een ‘krak’ gehoord kan worden, om op die manier het gewricht in de juiste positie te brengen. Beide technieken focussen op een verbeterde gewrichtsbeweeglijkheid in je lichaam. 

Verder omvat het pakket aan technieken van de manuele therapeut ook nog neurogene mobilisaties, diepe dwarse fricties, triggerpuntbehandelingen, medische oefentherapie, oefeningen op houdings- en bewegingsgevoel, …

Manuele therapie wordt vaak ingezet voor de behandeling van een wervelzuilproblematiek (nekpijn, lagerugklachten, bloccages, ...), maar ook bij alle andere letsels van het bewegingsapparaat kan een manueel therapeut een meerwaarde bieden. 

Wat is het verschil tussen manuele therapie en osteopathie? 
Het antwoord op deze vraag is niet zo makkelijk te geven.
Het zijn beide extra opleidingen, buiten de algemene masteropleiding kinesitherapie. 
Een manueel therapeut heeft altijd eerst de opleiding kinesitherapie genoten, terwijl osteopathie ook een opleiding op zich kan zijn. Een manueel therapeut is dus altijd ook een kinesitherapeut, bij een osteopaat is dit niet altijd het geval. 
Beide therapievormen hebben gemeen dat ze het lichaam als 1 groot geheel zien. 
Echter legt een osteopaat ook nog meer verbanden tussen de algemene structuren en de minder tastbare structuren (organen, bindweefsel, hersenvocht ...). 
Een osteopaat maakt daarom gebruik van viscerale technieken om het lichamelijk evenwicht te herstellen. 
Deze therapie bieden wij momenteel niet aan in de praktijk. 

 

Gespecialiseerd in Manuele Therapie

Sanne De Backer

Sanne De Backer