Sportrevalidatie

Sportrevalidatie

“Sporters beleven meer”, zoals de campagne van Sport Vlaanderen aangeeft. Jammer genoeg ‘beleven’ sporters, zowel competitief als recreactief, vaak ook wat blessures doorheen hun sportieve carrière. 

 

Meestal willen sporters liefst zo goed mogelijk revalideren op een zo kort mogelijke tijd (en liefst nog een beetje sneller als het kan). 

Ons doel is dan ook om elke sporter binnen zijn specifieke sporttak zo goed mogelijk te begeleiden van bij het begin van de revalidatie tot de return to sport fase. Dit doen we door de therapie gradueel op te bouwen, startend met low impact oefeningen en manuele behandeling, om nadien over te gaan tot high impact oefeningen die trainings- en wedstrijdsituaties benaderen. Eventueel wordt in het begin ook nog sporttaping aangewend om het letsel te ondersteunen. We proberen de revalidatieperiode zo kort mogelijk te houden, maar we moeten steeds een bepaalde tijdsspanne in acht houden om de natuurlijke herstelperiode van ieder lichaam te respecteren.  Vaak is de oorzaak van herval te vinden in té snel willen herstarten. 

Blessures die we vaak in de praktijk zien zijn: 

  • voorste en achterste kruisbandletsels
  • meniscusscheur
  • peesletsels: tenniselleboog, hamstringstendinopathie, patellapees tendinopathie, Osgood-Schlatter 
  • spierscheuren 
  • fracturen 
  • enkeldistorsies
  • schouderluxatie, patellaluxatie

Ook op vlak van preventie hebben we als kinesitherapeut een belangrijke rol. Het probleem voorkomen is veel efficiënter dan het moeten genezen! Hierbij werken we voornamelijk op het verbeteren van core stability, specifieke kracht- en stabilisatietraining, houdingsadvies en stretching.

Gespecialiseerd in Sportrevalidatie

Sanne De Backer

Sanne De Backer

Fran De Wilde

Fran De Wilde

Leen Smekens

Leen Smekens